Hotel Járja*** - 4200, Hajdúszoboszló, Mátyás király sétány 6.  Telefon: +36-52-412-724 • Mobil: +36-30-9-452-663 • Fax: +36-52-535-577  Skype: jarja.panzio
facebook 1
youtube 1
twitter 1

googleplus 1

blog 1

 
 

Szent György napi kihajtás a Hortobágyon

 

kihajtas 2017

Hajdúszoboszlóra látogatóknak mindig nagyon jó program Hortobágy meglátogatása.
Szent György napi Kihajtási Ünnep és Kézműves Vásár, idén április 22-én kerül megrendezésre.
Nem mindennapi élményben lehet része azoknak akik ezen a napon elhagyják egy kirándulás erejéig a fürdővárost.
Hagyományosan Szent György napján hajtották ki az állatokat az alföldi pusztába. Több száz állat vonult át a kilenclyukú hídon, de az egész napos program mnden korosztály számára kínál látnivalót.
A néphagyomány az igazi tavasz kezdetét mindig is Szent György napjától, április 24-től számította. Az állattenyésztéssel foglalkozó népek körében, az időjárástól és a legelők állapotától függően ez idő tájt hajtották ki a jószágokat a téli szálláshelyekről, ekkor történt a pásztorok, béresek megfogadása, vagy a juhbemérés, bár más nevezetes napok is ismertek voltak, mint pl. zöldcsütörtök, vagy nagypéntek. Így egyáltalán nem meglepő, hogy számos hiedelem és népszokás kapcsolódik ezen ünnephez: mágikus, rontáselhárító szerepet tulajdonítottak annak a vesszőnek, mellyel az állatokat a legelőkre hajtották, de gyakori volt, hogy a marhákat láncon, tojáson hajtották keresztül, s azt tartották, hogy a jószágok olyan erősek lesznek, mint a lánc és olyan gömbölyűek, mint a tojás.

 

Lepje meg szeretteit!

ajandekuti250m

Referenciák / KITÜNTETÉSEK

SÓSTÓ ZOO KEDVEZMÉNYEK

sostozoo01a

 

Oldalainkon Cookie-kat(HTTP-sütiket) használunk a jobb működésért.