fbpx

Gyógyfürdő javallatai és ellenjavallatai

A gyógyvízben való fürdőzés kiváló lehetőség a test és lélek megnyugtatására, ugyanakkor fontos figyelembe venni, hogy mikor lehet hatékony, és mikor érdemes elkerülni. A gyógyvíz gyakran segíthet különféle egészségügyi problémák, például ízületi gyulladások, reumás panaszok vagy bőrbetegségek esetén. A gyógyfürdőzésnek vannak javallatai és ellenjavallatai!

Azonban, ha valaki súlyos fertőző betegségben szenved, lázas állapotban van, vagy éppen friss seb vagy sérülés van rajta, akkor érdemes elkerülni a gyógyvíz használatát. Mindig érdemes konzultálni orvossal, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy a gyógyvíz használata biztonságos és előnyös-e az adott személy számára.

Általánosan milyen betegségeknél számíthatunk pozitív hatásra a gyógyvizes fürdőzéstől? Mikor érdemes óvakodnunk tőle? A gyógyvizes fürdőzés jellemző javallatait és ellenjavallatait foglaltuk össze. Hajdúszoboszlói gyógyfürdő kezelései a fürdőzéssel egybekötve számos mozgásszervi panaszra gyógymódot kínál. Gyógyüdülés szállodánkban remek választás azoknak, akik közel szeretnének lenni a gyógykezelésekhez és egyben nyugalmasan szeretnének pihenni.

Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő javallatai és Ellenjavallatai

Javallatai

 1. Az ízületi gyulladások nem akut fázisa
 2. Degeneratív ízületi elváltozások (arthrosis)
 3. A gerinc idült gyulladásos degeneratív megbetegedései
 4. Központi idegrendszer megbetegedéseinek rehabilitációja, bénulások
 5. Idült idegfájdalmak, ideggyulladások (neuralgia, neuritis)
 6. Idült bőrbetegségek (ekcéma, psoriasis, pruritus)
 7. Sérülések, sportsérülések rehabilitációja
 8. Idült nőgyógyászati megbetegedések (adnexitis, chr.)
 9. Idült urológiai megbetegedések (prostatitis chr.)
 10. Idült tápcsatorna megbetegedések (gyomorhurut)
 11. Meddőség

A Hajdúszoboszlói gyógyvíz hosszú évtizedek óta híres gyógyító erejéről, és számos betegség esetén kiválóan alkalmazható. A különleges összetételű gyógyvíznek köszönhetően számos javallat mellett válik hatékonnyá.

Az ízületi gyulladások és a degeneratív ízületi elváltozások (arthrosis) esetén a gyógyvizes fürdőkúra enyhítheti a fájdalmakat és javíthatja az ízületi mobilitást. A gerinc idült gyulladásos degeneratív megbetegedéseinél is jelentős enyhülést tapasztalhatnak a betegek a hajdúszoboszlói gyógyvíz kezelése során.

A központi idegrendszer megbetegedéseinek rehabilitációja, valamint különböző bénulások utókezelése is hatékonyan támogatható a gyógyvizes terápiával. Idült idegfájdalmak, ideggyulladások esetén a hő és a víz felhajtóerejének köszönhetően jelentős enyhülés érhető el.

Az idült bőrbetegségek, mint például az ekcéma, psoriasis vagy pruritus esetén a gyógyvíz ásványi anyagai és a hidratáló hatás segíthet a bőr állapotának javításában. Sérülések és sportsérülések rehabilitációja során a gyógyvíz elősegítheti a gyorsabb regenerációt és a fájdalomcsillapítást.

A hajdúszoboszlói gyógyvíz javallt lehet idült nőgyógyászati és urológiai megbetegedések, valamint emésztőrendszeri problémák esetén. Továbbá, a meddőséggel küzdők is tapasztalhatják a gyógyvizes kezelések pozitív hatásait.

Mindezek összességében azt mutatják, hogy Hajdúszoboszló gyógyvize széleskörűen alkalmazható a különböző egészségügyi problémák kezelésében, és egy hosszabb gyógyüdülés kiváló lehetőséget kínál a javulás eléréséhez.

Ellenjavallatai

 1. Tumoros betegséggel rendelkezők: A gyógyvíz használata nem ajánlott tumoros betegséggel küzdő személyek számára.
 2. Minden akut gyulladás a szervezetben: Az akut gyulladásos állapotok esetén célszerű elkerülni a gyógyvíz használatát.
 3. Súlyos nem kezelt szív-érrendszeri betegségek: A súlyosan nem kezelt szív-érrendszeri problémákkal küzdőknek kerülniük kell a gyógyvíz használatát.
 4. Súlyos központi idegrendszeri betegség: A gyógyvíz nem ajánlott súlyos központi idegrendszeri betegségek esetén.
 5. Bármilyen fertőző betegség: A fertőző betegségek jelenlétében célszerű elkerülni a gyógyvizes kezeléseket.
 6. Vénathrombosis: A vénathrombosisban szenvedőknek nem ajánlott a gyógyvíz használata.
 7. Terhesség: Terhes nők esetében érdemes konzultálni az orvossal, mielőtt bármilyen gyógyvizes terápiát választanának.

Azoknak, akik tumoros betegséggel küzdenek, vagy bármilyen akut gyulladásos állapotban vannak, a hajdúszoboszlói gyógyvizes fürdőkúra nem ajánlott. Súlyosan nem kezelt szív-érrendszeri problémákkal rendelkezőknek, valamint súlyos központi idegrendszeri betegségekkel küzdőknek is kerülniük kell a gyógyvíz használatát.

A gyógyvíz hatásai ellenjavallatokat is magukban hordoznak, ezért minden olyan esetben, ahol bármilyen fertőző betegség jelen van, vagy vénathrombosis fordul elő, a gyógyvizes kezeléseket el kell kerülni. Terhes nők esetében is érdemes konzultálni az orvossal, mielőtt bármilyen gyógyvizes terápiát választanának.

Fontos megérteni, hogy az ellenjavallatok nemcsak a gyógyvíz hatásai miatt, hanem az egyes egészségügyi állapotok miatt is léteznek. Az érintetteknek mindig ajánlott orvosukkal konzultálni, mielőtt elindulnának bármilyen gyógyító kezelés útján, hogy biztosak lehessenek azok biztonságosságában és hatékonyságában.

Magyarország gyógyvizei

A magyarországi gyógyvizes fürdők palettája nemcsak az elképesztő mennyiségű kínálat miatt kiemelkedő, hanem az egyedülálló víztípusok sokfélesége miatt is. Kénes, jódos-brómos, erősen sós, radonos vizek széles spektrumával találkozhatunk, mindegyiknek különleges tulajdonságai és javallatai vannak. Általánosságban ezek a vizek számos egészségügyi panasz esetén kedvező hatással bírnak.

Fontos megjegyezni, hogy a gyógyvíz összetételétől függetlenül vannak olyan általános fizikai hatások, melyek minden esetben érvényesek. A víz felhajtóereje például lehetővé teszi, hogy a testünk a medencében vagy gyógytóban mindössze 1/11-ed részét nyomja a valós súlyának, így könnyedén átmozgathatók az izmok és ízületek. Ebből következik a víz alatti gyógytorna hatékonysága is.

A hidrosztatikai nyomás érvényesülése állva is jelentős, támogatva a visszerekben és nyirokerekben lévő vér és nyirok áramlását. A termálvíz hőmérséklete is meghatározó tényező, a hidegebb vizek nyugtató hatást nyújtanak az idegekre, míg a melegebb víz javítja a szövetek vérellátását és enyhíti a fájdalmakat.

Ezen hatások mind a gyógyvizes fürdőkben érvényesülnek, és a vízben oldott ásványi anyagok felelősek értük. Ezek az ásványi anyagok a bőrön keresztül a vérkeringésen keresztül a szervezet különböző részeibe jutnak, és kedvező hatásukat fejtik ki. Néhány gyógyvíz belélegezve, ivókúraként is alkalmazható, ezáltal különböző módon éri el a szervezet pozitív reakcióit.

Hasonló bejegyzések

Programajánló: Hortobágyi Lovasnapok 2024

Programajánló: Hortobágyi Lovasnapok 2024

Hortobágyi Lovasnapok Találkozzunk a Hortobágy szívében! Helyszín: Hortobágy – Máta GPS: 47.59445 x 21.156696Időpont: 2024. július 12. péntek – július 14. vasárnap. Idén júliusban egy különleges eseményre hívunk mindenkit, aki szereti a lovakat, a hagyományokat, és a...

bővebben
Hőlégballon Verseny Hajdúszoboszlón – Délibáb Kupa

Hőlégballon Verseny Hajdúszoboszlón – Délibáb Kupa

Délibáb Kupa Hőlégballon Verseny és Fesztivál - hosszú kihagyás után idén pünkösdkor, május 17-19. között Hajdúszoboszló ismét otthont ad a Délibáb Kupa Hőlégballon Verseny és Fesztiválnak. A fürdőváros alpolgármestere további részleteket is megosztott, rámutatva...

bővebben